Subscribe:

Stratul de Zapda

wintermag.ro

miercuri, 14 octombrie 2009

Ingrijirea echipamentului de schi

Ingrijirea echipamentului de schi

Echipamentul de schi, trebuie ingrijit cu mare atentie. Unele masuri de intretinere a echipamentului, le poti lua tu insuti, insa altele e bine sa le lasi pe mana specialistilor. Cel mai simplu si comod, este sa le lasi pe mana unui specialist in ingrijirea schiurilor.

In cele ce urmeaza, aflii tot ce ai nevoie sa stii pentru buna intretinere a legaturilor, claparilor si a schiurilor.

Legaturile

Legaturile trebuie sa fie permanent curate. Aceasta deoarece sarea si noroiul acumulate de pe drum pot produce coroziuni si acestea se pot strica. Cand le pui la pastrat pe timpul verii, asigura-te ca declansatoarele sunt trase in jos. Acest lucru va pastra declansatoarele in forma pentru mult timp.

Cel putin o data pe an, ar trebui sa duci legaturile la verificat, la un specialist sau la magazinul de schiuri local, pentru a verifica daca acestea functioneaza corect; sau le poti testa singur, prin fortarea declansatoarelor.

Claparii

Asigura-te ca ai inchis legaturile claparilor dupa utilizare.
Asigura-te ca toate `straturile` claparilor sunt asezate corect unele peste altele.
Asigura-te ca sunt bine uscati dupa utilizare. Vor fi mai caldurosi a doua zi.
Pastreaza talpa claparilor curata si fara noroi.
Incearca sa nu ii scalciesti la calcaie sau degete. Un clapar curat si neuzat va da randament mai bun.

Schiurile

Sterge schiurile de fiecare data dupa ce ai schiat. Canturile se vor rugini daca nu le cureti, intrucat ele sunt facute din carbura de otel. Depoziteaza schiurile intr-un loc uscat. Nu le sprijini de conducte calde sau pe jos, direct pe beton. Pentru pastrarea pe timpul verii, cel mai bine e sa le ungi pe margine cu un ulei special, pentru a le proteja de rugina.

Ceruirea, ascutirea canturilor si repararea talpii sunt 3 dintre cele mai importante actiuni de protejare a acestora. Specialistii spun ca schiurile moderne sunt chiar mai sensibile si trebuie ingrijite cu mai multa atentie decat era necesar la cele traditionale. Schiurile neingrijite sau incorect ingrijite nu vor functiona bine.
Daca schiurile se agata in timp ce schiezi, iar canturile nu au aderenta pe portiunile tari, aluneca si te simti instabil la viteze mari sau daca iti ingreuneaza schiatul la viteze mari, trebuie verificate si lustruite si ceruite din nou.

Ceruirea:

Minimum de ingrijire care trebuie facut unor schiuri, consta in ceruirea lor. Ceruirea nu numai ca vor face schiurile mai netede, dar va mari si durata de viata a schiurilor, prin faptul ca le protejeaza talpile impotriva zgaraieturilor de zapada si impotriva oxidarii de la razele ultraviolete ale soarelui.
Ceara o intinzi pe toata talpa schiurilor. Cea mai simpla metoda este sa intinzi o pasta, crema sau lichidul pe baza de ceara, peste talpa schiurilor. Cand incepi sa schiezi, ceara s eva intinde uniform pe toata talpa schiurilor, dar se va duce rapid de pe talpa.

Poti insa invata sa ceruiesti schiurile la cald, folosind un fier de calcat sau un dispozitiv special de ceruire. Sau poti trece pur si simplu talpa schiului printr-o baie de ceara calda. Ceara incalzita va sta mai mult timp pe talpa schiului.

Sau poti duce schiurile la un magazin sau service pentru schiuri unde sa le ceruiasca o persoana specializata.

Mai putin complicat, este sa treci schiurile peste o rola speciala care aplica ceara incalzita. Acest dispozitiv de ceruire la cald exista in multe statiuni montane unde se practica schiul. Surplusul de ceara pus pe schiuri este lasat sa se usuce si apoi dat la o parte. Cea mai buna metoda este sa dai ceara pe schiuri cu un fier. Caldura fierului de calcat, nu numai ca incalzeste ceara, dar deschide si porii talpii schiului, permitand mai buna absorbtie a cerii.

Ceara ajuta foarte mult la ingrijirea schiurilor, nu pentru ca este mai alunecoasa, ci pentru ca impermeabilizeaza. Cand schiezi, frecarea talpii schiului pe zpada, produce un pelicula de apa care, practic, incetineste alunecarea. Stratul de ceara de pe talpa schiului sparge pelicula de apa pe care o transforma in mici globule de apa, care permite manevrarea schiurilor mult mai usor.

Ascutirea canturilor

Cu toate ca sunt facute din otel, canturile schiurilor sunt vulnerabile, putand fi zgariate si tocite foarte usor. Canturile se verifica trecand cu mana pe marginea schiului. Daca simti piedici la pipait, de-a lungul cantului, trebuie sa il debavurezi, adica sa il pilesti cu piatra de polizor. Pilirea trebuie facuta cu mare grija, pentru ca, o ascutire prea puternica poate strica schiul chiar mai mult decat daca nu ar fi ascutit deloc.

- canturile trebuie sa fie netede si rotunjite;
- canturile trebuie sa fie ascutite astfel incat sa se obtina un unghi de 90 de grade intre margini.

Repararea talpii

Intrucat majoritatea dintre noi nu schiaza numai pe zapada powder, inevitabil, vor aparea zgarieturi pe talpa schiului, iar acestea trebuie sa fie reparate. La magazinele de schiuri care fac si reparatii, se pot duce schiurile pentru a li se umple locurile zgariate si a se netezi, astfel ca acestea devin ca noi.
Schiurile se mai pot strica si prin exfoliere, dezlipirea materialelor de la suprafata schiului.

Sfat: Cand transporti schiurile pe portbagajul masinii, acopera-le cu o folie speciala sau cu un material plastic. In acest fel vor fi protejate impotriva sarii si mizeriei de pe drum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu